Вы здесь: ГлавнаяУвлеченияПутешествияWeekend в Мілані: розваги на будь-який смак та бюджет

Weekend в Мілані: розваги на будь-який смак та бюджет

Weekend в Мілані: розваги на будь-який смак та бюджет

Як ми зазвичай збираємось у подорож? Хтось читає блоги, хтось дивиться «Орел і решка», хтось питає друзів, які вже відвідали ту чи іншу країну, що цікавого можна там побачити. Я ж робила це вже після того, як приїхала в Мілан. В мене був місяць, щоб спокійно прогулятись всіма визначними місцями. Ось тільки і блоги, і тревел-програми розчарували мене скупістю своїх пропозицій.

Мілан — це не тільки Дуомо і мода, це мистецтво і досвід, це природа і кухня, це спорт і культура. Це місто, в якому цікаві пам’ятки, не внесені до путівників, потрібно шукати між вузькими вуличками, або за межами центральної частини міста.

Я склала свій список місць, які варто відвідати, від пам’яток, що доступні безкоштовно, до цікавого експіріенсу, на який доведеться розщедритись.

Але спершу кілька лайфхаків для мандрівників:

Транспорт. Квиток на міський транспорт (метро, автобус, трамвай) коштує €1,5 і діє 90 хвилин. Можна купити також денний квиток, тижневий або обрати квиток з 10 поїздками. Виходячи з метро, потрібно прокомпостувати свій квиток. По-перше, інакше турнікет вас не випустить, а по-друге, система рахуватиме час, і буде вважати, що ви все ще катаєтесь в метро. За це доведеться заплатити додатково. Компоступати, до слова, потрібно також квитки на деякі поїзди, інакше доведеться оплатити проїзд вдруге.

Популярні туристичні пам’ятки. Якщо в вашу програму must-visit в Мілані входить «Таємна вечеря» або відвідування оперного театру Ла Скала, або ж ви хочете повечеряти в трамвайчику, потурбуйтесь про бронювання квитків заздалегідь.

Музеї. В першу неділю місяця усі державні музеї можна відвідати безкоштовно, проте будьте готові до черги в кожен із них.

Happy hour — аперитив по-міланськи. Починаючи приблизно з 18.00 багато італійських кафе та ресторанів пропонують вам аперитив. Все дуже просто: ви платите фіксовану суму, зазвичай вона коливається від €5 до €12, і можете обрати напій, алкогольний чи безалкогольний, та їсти все і скільки вам заманеться із буфету. Я б радила не заходити в перше кафе, що трапиться вам на шляху, а трохи дослідити обстановку. Іноді краще заплатити, скажімо, €10, та до аперолю чи просекко, мати можливість обрати пасту, кускус, м’ясну нарізку, кілька видів сирів та сендвічі, ніж, заплативши €5, обмежитись солоними горішками та міні-піцою.

Вода. В Італії можна пити воду з-під крана. Окрім того, в місті, особливо в його центральній частині, є фонтанчики — просто захопіть з собою пляшку і набирайте води, замість того, щоб купувати її в магазині.

Італійська мова. Вивчіть кілька фраз заздалегідь. Італійці дуже неохоче переходять на англійську. Вивчивши базові слова та фрази, ви зробите їм приємність, а собі полегшите життя.

Якщо ви вже купили квитки, визначились із житлом та транспортом, пора планувати маршрут:

Міланський собор (Duomo di Milano)

Почнемо із серця Мілану, його символу та найбільш відомого і популярного місця серед туристів. Всередині собор настільки ж красивий та величний, як і зовні. Тільки будьте готові вистояти чергу, щоб туди потрапити. Можна також піднятися на дах Міланського собору. За це вам доведеться заплатити €9, якщо ви не проти піднятись сходами, і €13, якщо оберете ліфт.

Королівський палац (Palazzo Reale) та Музей Новеченто (Novecento Museum)

Направо від собору розташовані два музеї, які мають і постійні виставки, і тимчасові експозиції. Тут можна побачити картини Пікассо, Модільяні, Моне та шедеври інших представників світового живопису.

Галерея Вітторіо-Емануеле (Galleria Vittorio Emanuele II)

Вліво від Дуомо розташована одна из перших европейских торгових галерей.

Навіть якщо ви не маєте наміру купувати Louis Vuitton, Gucci чи Prada, там варто прогулятись. Також можете загадати бажання, покрутившись на яйцях бика. Його зображення ви знайдете на підлозі в самому центрі Галереї. Щоправда, сьогодні на цьому місці тільки золота виїмка — надто багато охочих. Але чому б не спробувати — а може, бажання й справді здійсниться?

Кав’ярня Starbucks

Якщо ви вже втомились гуляти, можна випити каву в кав’ярня Starbucks. Її відкриття, до слова, дуже чекали італійці. По-перше, це єдиний Starbucks в Італії, по-друге, це 3-в-1: кафе, бар і місце обсмажки кави — Starbucks Reserve Roastery, яких в світі існує тільки три: перші два в Сіетлі та Шанхаї, ну і по-третє, сам заклад розташований в красивій будівлі колишньої пошти в самому центрі Мілану.

До того ж, зараз черги вже значно зменшились — протягом тижня після відкриття, щоб попасти всередину, потрібно було чекати кілька годин.

Пам’ятник «L.O.V.E» або Statua del Dito Medio

Тепер можна продовжити прогулянку до штаб-квартири італійської фондової біржі. На площі навпроти розташований найбільш неординарний, скандальний і, мабуть, найбільш незвичайний пам’ятник в Мілані — пам’ятник середньому пальцю. Це чотириметрова скульптура у вигляді людської кисті руки, всі пальці якої, крім піднятого вгору середнього, відрубані.

Абревіатура L.O.V.E. означає «свобода, ненависть, помста, вічність» (італійською «liberta, odio, vendetta, eternita»).

Замок Сфорца (Castello Sforzesco)

Недалеко розташована ще одна визначна пам’ятка міста — Замок Сфорца.

На даний момент територія замку добре відреставрована, на ній розташовані кілька музеїв. На територію можна пройти безкоштовно, а щоб увійти в музеї, необхідно заплатити близько €5. В музеї ви побачите скульптури Мікеланджело та картини відомих живописців.

Стадіон Сан-Сіро (San Siro)

Для футбольних фанатів місцем, яке обов’язково необхідно відвідати, є Стадіон Джузеппе Меацца або Сан-Сіро, який є домашньою ареною футбольних клубів «Мілан» та «Інтер».

Галерея Брера (Pinacoteca di Brera di Milano)

Галерея або Пінакотека Брера, що в перекладі означає «сховище для картин», є одним із найбільших музеїв в Мілані та користується неймовірною популярністю серед туристів.

Найбільш вагомим шедевром в галереї вважається одна з найвідоміших картин Рафаеля «Заручення Діви Марії». Також тут можна побачити картини Амадео Модільяні, Пабло Пікассо, Рубенса, Рембрандта, Ель Греко, Гойя, Ван Дейка та інших.

Це один із музеїв, які можна відвідати безкоштовно в першу неділю місяця, а також, якщо у вас день народження.

Детальніше про ціни та експозиції можна дізнатись на офіційному сайті.

Санта Марія делле Ґраціє ( Santa Maria delle Grazie)

Саме тут міститься знаменита фреска Леонардо да Вінчі «Таємна вечеря».

Квитки потрібно моніторити та замовляти заздалегідь, краще за кілька місяців до поїздки — екскурсія неймовірно популярна. До слова, вона проходить не більше 20 хвилин: всередину запускають групу, щоб вона могла розглянути фреску здалеку і зблизька.

Не полініться дізнатись історію створення картини — так враження, яке вона справляє, буде більш масштабним, а емоції — яскравішими.

Виноградники Леонардо да Вінчі (La vigna di Leonardo)

Неподалік базиліки можна знайти ще одне цікаве та красиве місце — Будинок Ателлані й виноградники Леонардо да Вінчі.

На вибір вам пропонується два варіанти екскурсій: самостійна з аудіогідом триває 25 хвилин і коштує €11,50, якщо ви хочете прогулятись заданим маршрутом з групою та екскурсоводом — доведеться заплатити €18 за 40-хвилинний тур.

Також на території є кафе, де можна зупинитись на аперитив.

Переглянути більш детальну інформацію про це місце та замовити квитки можна на офіційному сайті.

Музей «Світ Леонардо да Вінчі» (Leonardo3 Museum — The World of Leonardo da Vinci)

Продовжити знайомство з досягненнями Леонардо да Вінчі можна, відвідавши музей, який розкриває практично всі аспекти діяльності генія: можна побачити креслення, та виготовлені за ними моделі, твори мистецтва, репродукції картин, скульптури та винаходи, словом, усі грані світу Леонардо да Вінчі.

Музей розташований поблизу Галереї Вітторіо-Емануеле, купити квитки можна на сайті музею або безпосередньо на місці.

Церква Сан-Бернардіно алле Осса (San Bernardino alle Ossa)

Церква зовні нічим не відрізняється від десятка інших, але потрапивши всередину, помічаємо, що її стіни всіяні кістками і людськими черепами, що утворюють хрести та орнаменти.

На стелі — фреска Себастьяно Річчі «Тріумф душ, що летять з ангелами» з ефектом об’ємного зображення. Церква загалом справляє неоднозначне, одночасно величне та жахаюче, враження. Проте навряд чи ви ще десь знайдете схоже оздоблення церкви.

Villa Invernizzi і фламінго

Ця вілла — приватна територія, на яку, на жаль, зайти не вдасться, проте спостерігати за красивими фламінго може кожен охочий — їх добре видно навіть через огорожу. Та й сама територія дуже охайна та красива. До того ж, розташована недалеко від центральної площі — просто сплануйте прогулянку, включивши в неї місце, яке, навряд чи знайдете в іншому європейському місті.

Колони Святого Лаврентія (Colonne di San Lorenzo)

Велична колонада — єдине, що залишилося від споруди, яка з’єднувала колись Базиліку Святого Лаврентія з вулицею Тіціненсіс, стародавньою дорогою, що веде в місто Павія. Сьогодні це ще й улюблене місце зустрічі та відпочинку міланської молоді.

Район каналів — Навільі (Navigli)

Романтичне місце, завжди живе та багатолюдне — в цьому районі чимало модних ресторанів та кафе, галерей та магазинів, тут проводять культурні події, на вулицях можна побачити художників та музикантів за роботою.

До слова, подейкують, що нещодавно тут з’явилась гондола, яку хтось придбав собі у Венеції, і тепер усі охочі можуть за відповідну плату покататись каналами Мілану.

«Вертикальний ліс» (Bosco Verticale)

«Вертикальний ліс» – це житловий комплекс з двох хмарочосів, особливістю яких є те, що на терасах, що оточують кожен з поверхів, розміщені зелені насадження: всього тут близько 900 дерев, 5000 кущів та 11 тисяч трав’яних доріжок. Квартири в цих вежах неймовірно дорогі — в ціну входять послуги за доглядом «лісу», який оточує вашу квартиру.

До речі, за проект цих хмарочосів у 2014 року Музеєм архітектури у Франкфурті було вручено премію International Highrise Award.

Corso Como 10

Район Corso Como, наповнений ресторанами та кав’ярнями в перемішку з бізнес-центрами та дорогими магазинами, знаходиться неподалік від залізничного вокзалу. Тут розташований відомий концепт-шоп 10 Corso Como.

Його важко помітити з вулиці, адже він схований в дворику, всередині якого знаходиться кафе, магазин, а також галерея та книжкова крамниця. Місце цікаве своїм нетрадиційним дизайном, затишною атмосферою кафе, що тоне в зелені дерев, і оригінальними речами, які можна придбати в крамниці та книгарні. Словом, це місце, куди можна зайти як за покупками, так і на аперитив.

Цей «дворик», що знаходиться за адресою Corso Como 10, має власний сайт, на якому можна переглянути асортимент товарів та галерею знімків розташованих тут закладів.

Діалог в темноті (Dialogo nel Buio)

Цей незвичайний експіріенс допоможе вам не тільки проникнутись тим, з чим доводиться стикатись незрячим людям щодня, але й краще зрозуміти себе, адже відомо, що в темряві всі відчуття та емоції проявляються більш яскраво та гостро.

Ви можете відвідати виставку чи театр, обрати вечерю, дегустацію вин чи аперитив — і все це в абсолютній темноті.

Трамвай-Ресторан (ATMosfera Tram)

Це один із можливих варіантів подивитись на вулички Мілану. Думаю, з вікна відреставрованого трамваю, насолоджуючись смачною вечерею, екскурсія буде незабутньою.

Можна вибрати одне із меню: з м’ясом, рибою, вегетаріанське, в які входить 4-5 страв, а також десерт та кава. Вартість такої вечері €70. Меню змінюються щосезону. Також для святкування особливих подій можна орендувати один чи одразу два трамваї повністю.

Переглянути маршрут, меню та замовити столик краще заздалегідь на сайті.

Театр Ла Скала (Teatro alla Scala)

Поціновувачі театральних постановок можуть відвідати відомий в Мілані оперний театр Ла Скала. Репертуар змінюється щомісяця театрального сезону, та оновлюється повністю раз в кілька років. Можна побачити класичні вистави, на кшталт «Отелло» чи «Мадам Баттерфляй», а також сучасні постановки.

Можна відвідати також музей Ла Скала.

Зручне розташування Мілану дозволяє швидко дістатись до інших цікавих місць: озера Комо чи Лаго-Маджоре, міста Бергамо, Генуя, навіть до Верони чи Венеції. Тому сміливо плануйте свою подорож навіть на тиждень — вам не буде коли нудьгувати.

Елена, www.garmoniazhizni.com

Оставить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

два × пять =

Scroll To Top
error: not copy