Вы здесь: ГлавнаяОбраз жизниЗдоровьеЯк позбутися судом

Як позбутися судом

Як позбутися судом

Напевно, багатьом знайоме не з чуток, що таке судоми в ногах і наскільки вони болючі і неприємні. Що ж це за явище і з чим воно пов’язане? У медичному довіднику судоми характеризуються як різке раптове скорочення або розтягнення м’язів литок. Зазвичай судоми тривають від кількох секунд до кількох хвилин. Прямо скажемо, це не найприємніші хвилини в житті.

Лікарі стверджують, що судома — це не хвороба, а наслідок якоїсь проблеми в організмі. І щоб впоратися з судомами потрібно, перш за все, зрозуміти причини, з якої вони виникають.

Зневоднення.

Одна з найчастіших причин судом ніг. Люди, які активно займаються спортом, постійно з цим стикаються, стверджують лікарі. Особливо часто це відбувається влітку. Медики пов’язують це з тим, що нестача вологи в організмі призводить до підвищеної чутливості нервових закінчень. Це викликає скорочення в просторі навколо нерва і збільшує тиск на рухові нервові закінчення.

В такому випадку, щоб позбутися від проблеми, досить просто не забувати взяти з собою на тренування або пробіжку пляшечку з питною водою і не забувати час від часу робити пару ковтків.

Мінеральна недостатність.

Причиною виникнення судом може стати нестача в організмі таких важливих мінералів як кальцій, магній, натрій або калій. Приймати ці мінерали можна у вигляді таблеток. Також необхідно звернути увагу на те, щоб ваше харчування було правильним і збалансованим і містив такі продукти як банани, шпинат, домашні йогурти і горіхи.

Вагітність.

Судоми — нерідке явище у майбутніх матусь. Особливо часто вони з’являються в другому і третьому триместрах. Це пов’язано знову-таки з тим, що під час вагітності часто виникає нестача магнію і кальцію в організмі. Тому якщо ви вагітні і страждаєте від судом, порадьтеся з цього приводу зі своїм лікарем, можливо, він призначить вам препарати магнію і кальцію.

Прийом медикаментів.

Причиною судом можуть стати і деякі медикаменти. Наприклад, діуретики і сечогінні препарати знижують тиск крові і можуть викликати судоми в ногах. Також їх причиною можуть стати такі препарати для лікування остеопорозу або анемії. Крім того, судоми можуть викликати естрогени, а також деякі інші препарати. Тому якщо судоми стали виникати після призначення вам нового лікарського препарату, проконсультуйтеся з лікарем, щоб він знайшов йому заміну.

Також лікар може вам рекомендувати вам прймати бад магній судоми. Це додаткове джерело магнію та калію, вітамінів Е та В6, які сприяять нормалізації роботи серцево-судинної системи.

Перевантаження організму.

Якщо ви надмірно навантажуєте організм фізично, наприклад, бігаєте на довгі дистанції або активно тренуєтеся, судоми можливі, навіть якщо ви п’єте достатньо рідини. Причина в перевозбуждении нервової системи. Коли нервові імпульси постійно «скачуть» від головного і спинного мозку до м’язів, вони стають перезбудження, а це може призвести до судом. Тому правильно перерозподіліть навантаження — приділяйте увагу відпочинку під час тренувань і вправ на розтяжку.

Втома.

Причиною нічних судом перед сном або навіть уві сні, швидше за все, є перевтома. Вся справа в тому, що м’язи в стані перевтоми погано засвоюють поживні речовини. Дослідження показують, що атлети, які займалися протягом дня більш інтенсивно, ніж зазвичай, вночі частіше мали проблеми з судомами.

Малорухливий спосіб життя.

Оптимальний режим роботи м’язів — рух, який чергується з відпочинком. Якщо ви весь день стоїте на ногах (наприклад, працюєте перукарем) або ведете сидячий спосіб життя, не дивно, що у вас бувають судоми. Щоб цього уникнути, час від часу вставайте, робіть розминку або просто пару хвилин в годину походіть.

Будьте здорові!

Оставить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

13 + 17 =

Scroll To Top
error: not copy